dilluns, 23 de gener del 2017

08 d'Abril del 2015

Actuacions per l'estalvi i l'eficiència energètica de l'enllumenat públic.

Seguint les actuacions que marca el PAES (Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible) i amb el suport de la Diputació de Girona (del Pla a l'Acció 2014) s'han portat a terme una sèrie d'accions per a aconseguir estalvi a la vegada que eficiència en l'enllumenat públic. Aquestes accions són:
- Optimització d'encesa/apagada
- Substitució d'equip de 70W Vsap per nous equips de 70W Vsap de doble    nivell temporitzat
- Substitució d'equip de 250W Vsap per nou equip de 250W Vsap de doble    nivell temporitzat
- Substitució d'equip d'Hal·logenurs metàl·lics de 100W Vsap per nou equip    de 70W Vsap de doble nivell temporitzat
- Canvi de portalàmpades per reducció de potència de 100W a 70W
- Substitució a la rotonda de Pols de l'equip de vapor de sodi de 400W per    nou equip de 250W Vsap de doble nivell temporitzat.
img

01 de Març del 2015

Les energies renovables arriben a la torre Eiffel.

La Torre Eiffel instal·la un molí ecològic apostant per les energies renovables com una visió de futur i sostenibilitat. Des de “ordis sostenible” felicitem la iniciativa i com a curiositat ens agradaria comentar que el molí instal·lat a París és el mateix model que el que tenim a Ordis.

18 de Desembre del 2014

Conveni amb la UDG per les energies renovables.

L'ajuntament d'Ordis i la Universitat de Girona han signat un conveni de
col·laboració tecnològica en el marc de treball d'investigació cap a un
canvi del model energètic, que contempla la gestió, promoció i estudi de les instal·lacions basades en energies sostenibles.

2 de Juliol del 2014

Setmana Europea de l'Energia sostenible 2014.

Un any més el poble d’Ordis participa en la “setmana europea de l’energia”, aquesta vegada amb una xerrada sobre com desxifrar els enigmes d’una factura elèctrica
week2014

10 de Març del 2014

El programa Latituds del Canal 33 parla sobre Ordis.

El Dimecres 5 de març de 2014 a les 22:55, al Canal 33, es va emetre el programa "Latituds" on tractaven el tema:"comunitats sostenibles", en el que apareixia el projecte energètic d’Ordis. Podeu tornar a veure el programa a través d'aques enllaç: Latituds: Comunitats sostenibles.

20 de Febrer del 2014

Eficiència energètica a l'edifici consistorial

L'ajuntament ha portat a terme una nova acció prevista en el PAES d'Ordis (Pla d'Acció d'Energia Sostenible). Es tracta de la "Rehabilitació d'edifici públic existent com a edifici balanç quasi zero", en el marc del projecte AIDA, amb subvenció de la diputació de Girona (del Pla a l'Acció, 2013), i el suport tècnic de l'IREC (Institut de Recerca Energètica de Catalunya).
L'acció ha consistit en canviar les velles finestres per unes de doble vidre i tancament hermètic. Aquest sistema no permet fugues de calor ni entrada de l'ambient exterior, fet que ajuda a l'estalvi energètic tot mantenint un entorn de confort amb molta menys despesa.

20 de Gener del 2014

El Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses guanya força al territori Gironí

El 4 de maig del 2010, en el parlament europeu i junt centenars d'alcaldes d'arreu de la UE, l'Alcaldessa d'Ordis va signar el compromís del Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses (Covenant of Mayors) per a l'objectiu 20-20-20.
Aquest objectiu proposa fer un esforç municipal per tal que l'any 2020 s'hagi reduït un 20% de les emissions de CO2 i s'hagi implantat un 20% d'energies renovables en cada un dels territoris.

Durant un temps, a les comarques gironines han estat signants del pacte, els municipis de Girona, Figueres i Ordis. Ara, gràcies a l'empenta de la Diputació de Girona i al CILMA (Consorci d'Iniciatives Locals per el Medi Ambient, depenent de la Diputació), la majoria dels ajuntaments gironins ja estan adherits al Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses.
En aquests moments hi ha 4.384 municipis europeus i no europeus adherits al pacte. Si voleu saber-ne més, entreu en aquest enllaç:

20 de Novembre del 2013

Sessions sobre l'energia a Ordis

El divendres 22 i dissabte 23 de novembre del 2013, es celebren a Ordis dues sessions sobre energia. La del divendres és a càrrec de l'empresa "Swing Action". La del dissabte corre a càrrec del col·lectiu "Xarxa per a la sobirania energètica"
Divendres 22 (pdf) // Divendres 23 (jpg)

03 d'Octubre del 2013

Ajudes per les actuacions que afavoreixin l'estalvi energètic

Recentment s'ha publicat en el BOE la convocatòria d'ajudes per incentivar i promoure la realització d'actuacions integrals que afavoreixin l'estalvi energètic, la millora de l'eficiència i l'aprofitament de les energies renovables en els edificis existents del sector residencial (ús habitatge i hoteler), en els següents àmbits:
1-Millora de l'eficiència energètica de l'envolvent tèrmic.
2-Millora de l'eficiència energètica de les instal·lacions tèrmiques i d'il·luminació
3-Substitució d'energia convencional per biomassa en les instal·lacions tèrmiques.
4-Substitució d'energia convencional per energia geotèrmica en les instal·lacions tèrmiques.
Moltes de les accions planificades en els PAES es podrien veure beneficiades per aquestes ajudes. Es poden presentar les sol·licituds del 2 d'octubre de 2013 fins el 30 d'octubre de 2015.

02 d'Octubre del 2013

Ordis ha aprovat un nou PAES

Per tal de tenir les mateixes coordenades que els altres municipis de les comarques gironines en les actuacions a fer en el marc del Pacte d'Alcaldes de la UE, l'Ajuntament d'Ordis va acordar encarregar a la Diputació de Girona l'elaboració d'un nou Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible (PAES) que, després d'un any de feina, es va aprovar per unanimitat en el Ple del 19 de setembre de 2013 i que passa a substituir l'anterior PAES que es va aprovar el febrer del 2010.
PAES Ordis 2013 (PDF) // Annex I (PDF) // Annex II (PDF)

19 de Setembre del 2013

23 al 29 de setembre: "setmana europea per a la mobilitat sostenible"

En el marc d'aquesta setmana i com a seguiment de l'Agenda21 que es va elaborar juntament amb els municipis de Borrassà i Pontós, es fa una caminada fins a un punt on conflueixen els tres termes, vora la riera de l'Alguema, on es fa un dinar de germanor.

10 de Abril del 2013

Ordis participa a una conferència europea a Ginebra

L'ajuntament de Ginebra (Suïssa) ha convidat l'alcaldessa d'Ordis a exposar el projecte "Energia: de l'eco poble a l'eco comarca" en el marc de la 7a Conferència Europea de viles i ciutats sostenibles, de l'ICLEI (Local Governments for sustainability) que es celebra a aquella ciutat del 16 al 19 d'abril del 2013. L'Alcaldessa exposarà el projecte al taller B10 (Sustainable Neighbourhoods), el dijous 18 d'abril entre 11:30 i 13:00 hores.

20 de Març del 2013

SESSIÓ DE PARTICIPACIÓ sobre el PACTE D'ALCALDES

En el marc del Pacte d’alcaldes i Alcaldesses de la UE per les energies sostenibles, Ordis te aprovat un PAES (Pla d’Acció Energètic Sostenible) des del 2010. No obstant, des del novembre del 2012, la Diputació de Girona va signar el Pacte d’Alcaldes com a ens coordinador territorial i ha impulsat que una gran majoria dels municipis de les Comarques Gironines hagin optat per apuntar-se a la moguda. Així la Diputació està elaborant els PAES de tots aquests municipis amb uns criteris unitaris.
Va ser per aquest motiu que l’Ajuntament d’Ordis va demanar a la UE de canviar el seu PAES i elaborar-lo de nou amb els criteris unificats de tots els demés municipis gironins
Ha estat en el marc de l’elaboració d’aquest nou PAES que el divendres 1 de març de 2013, es va celebrar al Centre Social una SESSIÓ DE PARTICIPACIÓ sobre el PACTE D’ALCALDES amb el següent ordre del dia
1.Benvinguda de l'Alcaldessa. Salutació (pdf)
2.Balanç 2005-2011. Emissions i quines accions s'han dut a terme al municipi, per part del Cilma. Balanç d'emissions (power point)
3.Potencial de les xarxes elèctriques intel·ligents municipals; casos d'èxit, per part d'en Pep Salas, enginyer especialitzat en smart grids (xarxes intel·ligents), eficiència energètica i energies renovables
4.Explicació del projecte Rubí Brilla, de la vila de Rubí, per part de responsables de la seva posada en marxa.
5.És possible que Ordis pugui funcionar com una smart grid? Proposta d'accions del nou PAES. -Pep Salas. Xarxes elèctriques (power point)
6.Debat sobre accions emblemàtiques, discussió i aprovació:
-Eficiència energètica en edificis
-Producció d'energia
-Planta de biogàs
-Serveis d'assessorament
A l’acte van assistir-hi una trentena de persones

12 de Febrer del 2013

El molí de vent permet estalviar un 25% de l'electricitat de l'escola en els nou mesos que ha estat en funcionament l'any 2012

Un cop analitzades les dades de consum elèctric de l'escola durant l'any 2012, i comparades amb les del 2011, hi ha una diferència de 1.000 quilowatts gastats de menys, quantitat que representa l'estalvi d'una quarta part de la despesa elèctrica de l'edifici vell de l'escola, tot i tenir en compte que el molí es va posar en funcionament el mes de febrer i que es va avariar el mes de novembre, o sigui que el 2012 va funcionar durant nou mesos 

31 d'Octubre del 2012

El temporal de tramuntana malmet una pala de l'aerogenerador

La forta tramuntana que va bufar la nit del dissabte 27 de novembre va malmetre una de les pales de l'aerogenerador instal·lat a l'escola. L'empresa que el va instal·lar va rebre avís telemàtic d'emergència i es va frenar la rotació del molí per tal d'evitar possibles incidents.
El Dimarts 30 els operaris van fer la inspecció corresponent i l'avaluació s'ha enviat a la casa constructora del molí per tal d'intentar esbrinar quin ha sigut exactament el motiu del rebrec i distorsió de la pala, si la sola força del vent o algun element que el vent hagués aixecat i, en el seu vol, hagués picat contra la pala.

29 d'Octubre del 2012

Ordis participa al 1er Congrés Rural SmartGrids

Els dies 25 i 26 d'octubre, l'alcaldessa d'Ordis, senyora Maria Crehuet, va participar amb una ponència al 1er Congrés Rural SmartGrids que es va celebrar a Barcelona, organitzat pel Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Catalunya, per tal de debatre la importància de l'energia en el món rural, tan com a necessitat d'us com a oportunitat de producció i autogestió (www.ruralsmartgrids.cat)

23 d'Octubre del 2012

Sessió informativa

El divendres 19 d'octubre s'ha celebrat una sessió informativa sobre la rehabilitació energètica dels edificis, primer pas per a una correcta eficiència energètica.
La sessió es va centrar en prendre consciència de la quantitat de "diners" en forma d'energia que s'escapen dels nostres habitatges per una manca de previsió. No es tracta pas de fer una actuació global, si no de tenir present la realitat i aplicar criteris d'eficiència energètica en qualsevol petita actuació de manteniment o reparació que s'hagi d'anar fent a l'edifici.

15 de Maig del 2012

Setmana Europea de l'Energia sostenible 2012

5 de Març del 2012

El programa El Medi Ambient de TV3

El programa El Medi Ambient, que s'emet a TV3 a les 14:20, va estar dedicat a "la gestió ambiental als micropobles" i es van mostrar diferents actuacions o necessitats mediambientals dels pobles d'Ordis (Alt Empordà), Senan (La Conca de Barberà) i Susqueda (La Selva).
Podeu accedir-hi amb el link següent: La gestió ambiental als micropobles

16 de Febrer del 2012

Activació de l'aerogenerador d'Ordis

El 16 de Febrer del 2012 es posa en funcionament l'aerogenerador d'Ordis, que abasteix l'escola del poble de forma directe amb un sistema propi d'autoconsum. En els proxims mesos s'implantarà un sistema a la web per poder mostrar les dades de producció energètica.

29 de Desembre del 2011

Feliç 2012 i recull de dades energètiques del 2011 d'Ordis

Feliç 2012
Aprofitem aquesta felicitació per mostrar els resultats de les ecoauditories realitzades a diferents habitatges d'Ordis.

20 de Desembre del 2011

Instal·lació del aerogenerador d'Ordis

El 20 de desembre del 2011, seguint amb la planificació establerta, s'ha instal·lat l'aerogenerador d'Ordis. Aquest entrarà en funcionament a mitjans de gener, quan s'hagi adaptat la instal·lació de l'escola per poder rebre l'energia procedent de l'aerogenerador.

14, 15 i 16 d'Octubre del 2011

LES ENERGIES RENOVABLES

Els dies 14, 15 i 16 d'Octubre de 2011 es celebren a Ordis els dies sobre LES ENERGIES RENOVABLES, on podrem trobar diferents tipus de xerrades i exposicions que ens explicaran aspectes com; què són, com funcionen i per què aquestes són l'alternativa a altres tipus de energia.

14 de Setembre del 2011

AEROGENERADOR D'ORDIS

L'ajuntament d'Ordis, amb la col·laboració de l'empresa Greeneolic, finalitza les fases de disseny i ubicació de l'aerogenerador d'Ordis, donant pas a la fase de muntatge del mateix. Aquest aerogenerador, subvencionat per la Diputació de Girona, abastirà l'enllumenat públic i l'escola del poble.

30 de Maig del 2011

Subvencions per a projectes d'energies renovables

La Generalitat de Catalunya ha publicat una convocatòria d'ajuts per a energies renovables a través de l'Institut Català d'Energia.
Aquesta convocatòria estableix ajuts de fins el 37% en instal·lacions solars tèrmiques per a pimes i particulars; i fins a un 40% per a instal·lacions fotovoltaiques aïllades de la xarxa elèctrica. El període de tramitació de sol·licituds va del 22 de Juliol fins al 16 de Setembre d'enguany. 

12 i 13 de Maig del 2011

VISITA DE PROJECTES EN FUNCIONAMENT

L'Alcaldessa d'Ordis viatja a la regió alemanya de Bodense, els dies 12 i 13 de maig, convidada per l'empresa REHAU- ACADEMY, per visitar diversos pobles que s'alimenten energèticament amb biogàs.

10 de Maig del 2011

MICRO-AEROGENERADOR PER ENLLUMENAT PÚBLIC I ESCOLA

La Diputació de Girona ha concedit una subvenció de 20.000 € per instal·lar un micro-aerogenerador que abastirà l'enllumenat públic i l'escola.

28 de gener de 2010 – 24 de febrer del 2011

PACTE D'ALCALDES I ALCALDESSES

L'Ajuntament d'Ordis es va adherir al PACTE D'ALCALDES I ALCALDESSES (COVENANT OF MAYORS) per a la lluita contra el canvi climàtic en un acord de Ple pres per unanimitat de tots els membres del consistori, el 28 de gener del 2010 i ha presentat el PAES (Pla d'Acció per a Energies Sostenibles) que va ser aprovat en el Ple del 24 de febrer del 2011, també per unanimitat. 

Agost 2010 – gener 2011

56 CASES S'APUNTEN A UN ESTUDI ENERGÈTIC

56 cases, de 112 on hi ha persones empadronades, es van apuntar per a que es fes una auditoria energètica de la seva vivenda. Aquest estudi, subvencionat per la Generalitat de Catalunya, va ser portat a terme pel tècnic Sergi Tusquets, durant el segon semestre del 2010.
Aquestes auditories energètiques han servit en el marc de dues vessants. Una per preparar un document on es reflecteix la realitat de les vivendes del poble i que servirà pel treball del projecte des d'una perspectiva global, i l'altra perquè cada família ha rebut una radiografia de la realitat de la seva vivenda

Desembre 2010 ...

S'INSTAL·LA UN ANEMÒMETRE PER A MESURAR EL VENT

Un anemòmetre per a mesurar el vent es va instal·lar a un dels focus de la pista poliesportiva. Encara que els focus són molt alts, al ser la pista un pel enfonsada respecte les cases de l'entorn, les dades que es varen obtenir no donaven un rendiment òptim. Després es va instal·lar a una casa particular de la plaça de Catalunya, on està captant les dades de vent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada